Westering, Chagford, Devon

Westering in Chagford is a replacement building designed by award winning Devon architect Annie Martin.
As the site is set on the edge of Dartmoor, within the National Park, a sensitive, vernacular design was required.
A gravel track, branching off the existing drive, follows the contour of the sloping ground. From the parking and drop off point, level access is provided to the entrance and first floor living spaces. From this point, the dwelling appears as though it is a one-storey building, reminiscent of a discreet agricultural barn.
The simple, pre-weathered zinc pitched roof, echoing the local granite and sky, and untreated cedar clad walls, suggestive of rural vernacular and natural surroundings, combine to reduce the visual impact of the building. The entrance and sliding glazed doors to the southeast elevation are set back to provide weather protection as well as to further reduce the apparent weight of the first floor.

The granite walled cloakroom defines the entrance, grounds the building by linking it to the retaining walls below, and houses the fireplace.

Two parallel, sloping, granite clad retaining walls create a levelled grass area at ground floor level. This allows the bedrooms and study, which are below ground, to have level access to the garden and views beyond to the southwest. The walls also provide a clear division between lawn and the surrounding landscape, which would be retained as natural, maintained grassland. The largely glazed façade of the ground floor is set back by a metre to the southwest to provide beneficial solar shading and to lessen its visual impact.

The dwelling was completed in December 2012, won a 2013 RIBA Regional Award, and has been put forward to the RIBA National Awards.